Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ ΟΙ ΤΡΑΤΕΣ,ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ!!ΕΛΕΟΣ.....

Πολλοί από εσάς μπορεί να μην το γνωρίζετε,αλλά πρόσφατα με απόφαση του κράτους απαγορεύτηκε ΕΝΤΕΛΩΣ το υποβρύχιο ψάρεμα στον Θερμα'ι'κό (όπως και εδώ στην Αλόννησο),καθώς επίσης τέθηκε και ένα όριο 3 κιλών ανα βάρκα(όχι ανά ψαρά) για τους ερασιτέχνες,με σκοπό και καλά την προστασία των αλιευμάτων.Όμως για όσους γνωρίζουν από θάλασσα,το ψαροτούφεκο είναι το μόνο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ψάρεμα(δεν βαράς ότι να'ναι,αλλά ότι θέλεις) ,και μάλιστα επειδή κυνηγάς τα ψάρια μόνο με την ανάσα σου και τις δυνάμεις σου,ο αριθμός των ψαριών που μπορείς να βγάλεις (και αν βγάλεις!!)είναι απειροελάχιστος.Η πραγματική ζημιά γίνεται από τις τράτες ,οι οποίες καταστρέφουν εντελώς τον βυθό στο πέρασμα τους ,καταστρέφουν τον γόνο(τα αυγά των ψαριών),και το 70% των αλιευμάτων τους είναι ακατάλληλα για πώληση,γι'αυτο και ξαναπετιέται(νεκρό) στην θάλασσα.όμως γι'αυτόν τον τρόπο αλιείας ,που προκαλεί τεράστια οικολογική καταστροφή ,το κράτος δεν κάνει τίποτα,γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα,και τα βάζει μόνο με τον ερασιτέχνη χομπίστα ψαρά!!
Παραθέτω κείμενο από το Greekdivers.com:
......
Από τις αρχές της δεκαετίας το υποβρύχιο κυνήγι υφίσταται μια ολοένα και αυξανόμενη επίθεση, με αποκορύφωμα την τελευταία άδικη απαγόρευση. Χωρίς καμία λογική βάση στοχοποιείται το υ/ψ, παρά το ότι είναι η επιλεκτικότερη και σε κάθε περίπτωση η λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος αλιείας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε το υ/ψ από ατεκμηρίωτες επιστημονικά απαγορεύσεις και από κάθε μορφής οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Μία από τις δράσεις που επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε, είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων το οποίο με την μορφή ενός στοιχειώδους μανιφέστου δηλώνει τη παρουσία μας, τις σκέψεις μας, τους στόχους και τις απαιτήσεις μας. Οσο πιο πολλοί καταφέρουμε να συνταχθούμε με αυτές τις απλές θέσεις, τόσο πιο μεγάλη θα γίνει η δύναμή μας απέναντι στους κύκλους που μας πολεμούν.

Αγαπητοί φίλοι, στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει. Οσοι συμφωνείτε με αυτές τις θέσεις δείξτε το με ένα απλό ποστ, στο οποίο καλό θα ήταν προαιρετικά να αναφέρετε το όνομά σας, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη αξία στο κείμενο.

Σας ευχαριστούμε πολύ,
Η συντονιστική ομάδα του Greekdivers forum.ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Η ερασιτεχνική υποβρύχια αλιεία (ψαροντούφεκο) είναι μία αθλητική δραστηριότητα η οποία μας φέρνει σε επαφή με την φύση και μας παρέχει επιλεκτική τροφή. Είναι η αλιεία που γίνεται μόνον ημέρα με το κράτημα της ανάσας, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα του υποβρύχιου κυνηγού στο να μπορεί να επιλέγει το θήραμά του πριν πατήσει τη σκανδάλη του ψαροντούφεκού του, την καθιστά ως την πλέον επιλεκτική μορφή αλιείας.

Οι ψαροκυνηγοί κινούμαστε υποβρυχίως στο, ξένο για τον ανθρώπινο οργανισμό, θαλάσσιο περιβάλλον όσο μας επιτρέπει το κράτημα μιας ανάσας. Ως εκ τούτου οι έμβιοι οργανισμοί που αλιεύουμε έχουν τη δυνατότητα διαφυγής, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές αλιείας και κυρίως τα καταστροφικά εργαλεία όπως τα συρόμενα δίκτυα που αφανίζουν στη κυριολεξία ολόκληρα κοπάδια ψαριών.

Η ερασιτεχνική υποβρύχια αλιεία συμβαδίζει με τις αρχές της σύγχρονης οικολογίας. Ένας υποβρύχιος κυνηγός στη συντριπτική πλειοψηφία των ψαρεμάτων του δε μπορεί να αλιεύσει παραπάνω από 1-2 ψάρια από το ίδιο κοπάδι, ενώ δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη ρηχή ζώνη. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, δεν θα αλιεύσει απολύτως τίποτα.

Η διενέργειά της διέπεται από κανόνες, νόμους και περιορισμούς όπως αυτοί έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία. Ως ερασιτέχνες υποβρύχιοι κυνηγοί τηρούμε το υπάρχον νομικό πλαίσιο που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία και είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε με την οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή της χώρας για την καλύτερη αστυνόμευση των θαλασσών και για την διατήρηση του ενάλιου πλούτου.

Η άμεση επαφή με τη θάλασσα και τους βυθούς της, μας καθιστά το πιο έγκυρο μάτι για την κατάστασή τους καθώς και μία από τις περισσότερο ευαισθητοποιημένες ομάδες πολιτών. Σε περιοχές όπου υπήρξε απαγόρευση του ερασιτέχνη και ειδικά του υποβρύχιου αλιέα, αυξήθηκε κατακόρυφα κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα. Ατομικά ή ομαδικά, οι υποβρύχιοι αλιείς συμμετέχουμε ενεργά σε αρκετές περιβαλλοντικές δράσεις όπως στην αποκομιδή ρύπων και καθαρισμών παραλιών ανά την επικράτεια.
Επιπλέον η ίδια η υποβρύχια δραστηριότητά μας δεν αφήνει ρύπους στους βυθούς και δεν καταστρέφει στο ελάχιστο το υποβρύχιο περιβάλλον.

Ως πολυπληθής ομάδα ταυτόχρονα, εμείς οι υποβρύχιοι κυνηγοί, συμβάλλουμε έντονα στην οικονομική ζωή του τόπου, πληρώνοντας για την έκδοση και ανανέωση ατομικών αδειών αλιείας, αγοράζοντας σκάφη αναψυχής και αλιείας, αγοράζοντας καταδυτικό εξοπλισμό, κ.α. Επιπροσθέτως τονώνουμε τις τοπικές οικονομίες απομακρυσμένων από τα κέντρα περιοχών που επιλέγουμε για να συνδυάσουμε διακοπές, ξεκούραση και υποβρύχια αλιεία με την παρέα μας και την οικογενειά μας.

Παρόλη την επιλεκτικότητα της ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας και της διαχείρισης που ασκείται μέσω αυτής, η σύγχρονη αλιεία στο σύνολό της πλήττεται λόγω της ερήμωσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από την ρύπανση και την ανεξέλεγκτη αλιευτική βιομηχανία της Μεσογείου. Αποτέλεσμα αυτής της ασυδωσίας είναι η μείωση της βιοποικιλότητας στα κατώτερα όρια, που για πολλά είδη είναι στα όρια της κατάρρευσης, και η πλήρης υποβάθμιση των θαλάσσιων βιοκοινοτήτων.

Απαιτούμε να καταπολεμηθεί επιτέλους κάθε παράνομη και καταστροφική μέθοδος αλιείας όπως η αλιεία με δυναμίτη, η αλιεία με συρόμενα εργαλεία και η αλιεία με δίχτυα επιφανείας και να γίνουν επιτέλους πράξη οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της λειτουργίας των τρατών και όλων των καταστροφικών μεθόδων μαζικής αλιείας. Απαιτούμε την αποβιομηχανοποίηση των θαλασσών μας πριν αυτές μετατραπούν σε νεκρή φύση. Ζητούμε την σωστή εκπαίδευση και την καλύτερη κατάρτιση του Λιμενικού Σώματος που θα βασίζεται και στην επιστήμη της Οικολογίας.
Ας σταματήσουμε επιτέλους την καταστροφή του στοιχείου που πάνω του στηριχθήκαμε και αναπτυχθήκαμε σαν λαός, ας σταματήσουμε την καταστροφή της θάλασσας.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην άθληση και στην ερασιτεχνική αλιεία τροφής, χρησιμοποιώντας την μοναδική επιλεκτική μορφή αλιείας, αυτή του υποβρυχίου κυνηγιού.
Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απαγόρευση ή περιορισμό που μας αποκλείει άδικα από την αγαπημένη μας ερασιτεχνική δραστηριότητα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση και τη Μεσόγειο που μας αγκαλιάζει.
Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε δράση της Πολιτείας που στοχεύει στο να τιμωρήσει εμάς, προς χάρη των πραγματικά υπευθύνων.

Από Greekdivers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου