Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Οι «ΉΡΩΕΣ» ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ


ΟΙ «ΗΡΩΕΣ» των εμπρηστικών ομάδων που αναστατώνουν με τα γκαζάκια τους κάθε νύχτα την πόλη δεν είναι ούτε ιστορικά πρόσωπα του αναρχικού κινήματος ούτε μεγάλες- έστω και αμφιλεγόμενες- φυσιογνωμίες. Οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές ή αναρχικοί των συγκεκριμένων ομάδων φλερτάρουν .......με το κοινό έγκλημα ακόμη και στην ανάληψη της ευθύνης για τις ενέργειές τους, αφιερώνοντάς τις συνήθως σε κακοποιούς του κοινού ποινικού οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς τυχαίνει και αυτοί να δηλώνουν αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές. Άλλωστε κάθε ληστεία για αυτούς βαφτίζεται «απαλλοτρίωση» και κάθε έγκλημα «χαλάει»- πιστεύουν- την ισορροπία του συστήματος. Δύο ληστές τραπεζών, ένας εκτελεστής συμβολαίων θανάτου, ένας απαγωγέας είναι οι σύγχρονοι «ήρωες» τους. Ανάμεσά τους φιγουράρει και ο Ζυλ Μπονό- σε όνομα ομάδας αυτός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
ΕΝΑΣ από τους «Ληστές με τα μαύρα», στους οποίους τον χρεώνει η Αστυνομία (λόγω της αμφίεσής τους σε κάθε ληστεία που έκαναν). Εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 35 ετών και 6 μηνών για την ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος τον Ιανουάριο του 2006. Η μοιραία για τη σύλληψή του ληστεία εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στην οδό Πανεπιστημίου. Έτσι καταδικάστηκε και για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και βέβαια για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εμβληματική μορφή για πολλές από τις ομάδες και τα σχήματα του αναρχικού χώρου, ο 30χρονος τελειόφοιτος του ΤΕΙ Πειραιά είχε πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, την άνοιξη του 2006, όταν κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Πρόσφατα δέχτηκε επίθεση στα λουτρά των φυλακών Αλικαρνασσού από τον συγκρατούμενό του και θεωρούμενο υπαρχηγό της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, παραμονές της μεταγωγής του στον Κορυδαλλό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ-ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στου Γκύζη τον Οκτώβριο του 2007 ο 23χρονος αναρχικός, γιος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ.
Ν.Βούτση , καταδικάστηκε την Παρασκευή από το Μεικτό Ορκωτό σε οκτώ χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή για τις κατηγορίες της ληστείας και της κατοχής εκρηκτικών υλών. Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τη ληστεία, αρνούμενος όμως οποιαδήποτε πρόθεση να προκαλέσει έκρηξη απασφαλίζοντας τη χειροβομβίδα που είχε μαζί του ώστε να κινδυνεύσουν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην τράπεζα, όπως έλεγε το κατηγορητήριο. Η ληστεία που έκανε με την ομάδα του δεν ήταν συνηθισμένη. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, έφθασαν στην τράπεζα (και έφυγαν μετά τη ληστεία) με ποδήλατα. Την ώρα της ληστείας βοήθησαν μια γυναίκα με το παιδί της να βγουν από την τράπεζα και προτού φύγουν ευχαρίστησαν υπαλλήλους και πελάτες για τη συνεργασία! Σε επιστολή του από τη φυλακή έγραφε:

«Η επιλογή μου να ληστέψω την ΕΤΕ στου Γκύζη δεν ήταν μια βεβιασμένη απόπειρα, βασισμένη στον οπλισμό που διέθετα, αλλά ένα σταθμός της πορείας προς τη συνολική άρνηση αυτού του κόσμου. (...) Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ
Ο ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ «Απάτσι» τα χρόνια της παρανομίας του, όταν αναλάμβανε την εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου», εκτίει ποινή ισοβίων για δύο δολοφονίες, το 1995 και το 2002, ενός ιδιοκτήτη αλόγων και ενός επιχειρηματία αντίστοιχα, έπειτα από εντολή του κυκλώματος της νύχτας που «έστηνε» κούρσες στον ιππόδρομο. Στα μάτια πολλών αντιεξουσιαστών έχει «θεοποιηθεί» για τη στάση που έχει κρατήσει στις εξεγέρσεις στα Τρίκαλα και στο Μαλανδρίνο, για τις αλλεπάλληλες μεταγωγές του για «πειθαρχικούς λόγους», καθώς και για τη συμμετοχή του στην πολυήμερη απεργία πείνας των κρατουμένων τον Νοέμβριο του 2008 ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής τους. Η πρόσφατη δίκη του στη Λάρισα για την ενεργό συμμετοχή του στην εξέγερση στις φυλακές Τρικάλων το 2007 οδήγησε σε οδομαχίες αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας, μόλις μαθεύτηκε η νέα καταδίκη του, σε τρία χρόνια φυλάκισης.

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΟΣ του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γ.Μυλωνά , ο γνωστός στον χώρο των αναρχικών της Θεσσαλονίκης ως «Πόλυς», κρατείται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 2005 είχε καταδικαστεί για την απόπειρα εμπρησμού τραπεζικών υποκαταστημάτων σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Κατά την προσαγωγή του στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη σύλληψή του για την απαγωγή Μυλωνά, είχε γίνει δεκτός με επευφημίες από τους «συντρόφους» του αντιεξουσιαστές, τους οποίους χαιρέτησε με τη φράση: «Γεια σας, ρε θηρία».

ΖΥΛ ΜΠΟΝΟ
ΚΑΙ ΕΝΑΣ από τα (πολύ) παλιά. Ο Ζυλ Μπονό έχει δώσει το όνομά του σε μία από τις ομάδες που τοποθετούν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε τράπεζες και αυτοκίνητα. Ήταν γάλλος αναρχικός με... ειδικότητα την «απαλλοτρίωση» τραπεζών, στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος που διοργάνωσε και πραγματοποίησε ληστεία τράπεζας, χρησιμοποιώντας μια νέα, τότε, εφεύρεση, το αυτοκίνητο, για να διαφύγει ταχύτερα από το τραπεζικό κατάστημα-στόχο στο κέντρο του Παρισιού. Όταν έπεσε στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας, στις 28 Απριλίου του 1912, επιχείρησε να ανατιναχθεί στο κρησφύγετό του, δεν κατάφερε όμως παρά να τραυματιστεί και βγαίνοντας να πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Στους κύκλους των γάλλων αναρχικών θεωρείται ο «προπάτορας» των με ιδεολογικό περίβλημα καταδίκης και αποστροφής προς το τραπεζικό σύστημα ληστειών.

Τρεις ομάδες αναρχικών με πολλά ονόματα Σκιές στο σκοτάδι. Φορούν μαύρα ρούχα, έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη ή κουκούλες, χτυπούν και φεύγουν εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η πόλη αλλά όπως φαίνεται και η Αστυνομία- «κοιμάται» την ώρα εκείνη. Οι αστυνομικοί φθάνουν πάντα μετά, απλώς για να καταγράψουν ζημιές ή να ανοίξουν τον δρόμο για να φθάσουν έγκαιρα τα πυροσβεστικά οχήματα. Οι επιδρομές για να τοποθετηθούν τα γκαζάκια και να πυροδοτηθούν οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι καλά μελετημένες. Διαρκούν ελάχιστα λεπτά και οι ομάδες που τις εκτελούν φαίνεται να έχουν διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Στη συνέχεια χάνονται στα γύρω στενά. Έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα «καταφύγιά» τους. Και πίσω τους έχουν αφήσει το στίγμα τους. Αποκαΐδια ή καταστρεμμένες είσοδοι γραφείων, επιχειρήσεων, τραπεζών, πολυκατοικιών ή πυρπολημένα οχήματα. Δεν πάνε μόνο... πλατεία, δηλαδή στο κέντρο της πόλης.

Στο στόχαστρό τους έχουν μπει και οι γειτονιές. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα το κέντρο φαίνεται να το αποφεύγουν, στις προκηρύξεις τους υποστηρίζουν ότι τηρούν στάση αναμονής προετοιμάζοντας «θεαματική υποδοχή» στις νεοσυσταθείσες, ακριβώς για την αντιμετώπισή τους, ομάδες άμεσης επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. Αυτές τις ημέρες χτυπούν περιμετρικά από το Κορωπί ως τη Γλυφάδα και από το Χαλάνδρι ως το Ν. Ηράκλειο. Σχεδόν καθημερινά δρουν και στη Θεσσαλονίκη, ομάδες δραστηριοποιούνται στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής πραγματικό μπαράζ σημειώθηκε και στην Τρίπολη.

Παρά το πλήθος και τη μεγάλη ακτίνα των επιθέσεων, αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες. Είναι βασικά δύο ή τρεις, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές επωνυμίες κάθε φορά για να δώσουν την εντύπωση ότι στην Αθήνα γίνεται «πάρτι εμπρηστών».

Στην Αθήνα η νεότερη επωνυμία είναι οι «Ομάδες Διάχυσης Μητροπολιτικής Βίας» , οι οποίες ανέλαβαν με προκήρυξη που ανάρτησαν σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου την ευθύνη για το μπαράζ εμπρησμών που έγινε σε υποκαταστήματα τραπεζών, αυτοκίνητα και ένα ταχυδρομείο σε δέκα διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου μέσα σε 15 λεπτά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Στη Θεσσαλονίκη το ίδιο εικοσιτετράωρο έκανε την εμφάνισή της η «Συνεργασία Εμπρηστών της “Χιλιετίας”».

Δύο ακόμη προκηρύξεις που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες ύστερα από εμπρησμούς έφεραν τις υπογραφές «Αναρχική Πρόσκρουση - Κομάντο Ζύλ Μπονό» «Ομάδα “Δ” (Διασάλευσης Ελέγχου και Τάξης)» . Ο κατάλογος των τίτλων δεν έχει τέλος. Ομάδες που έχουν χτυπήσει στις ίδιες ή άλλες περιοχές με τις προηγούμενες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς με τα ονόματα «Πύρινες Σκιές» , «Πυρήνες της Φωτιάς» ,«Συμμορίες Συνείδησης» «Εξτρεμιστές» «Αποστάτες του Ήσυχου Ύπνου» , «Ανυπόταχτοι Πυρήνες» και «Αντικρατική Πολιτοφυλακή».

Αναδημοσιέυση από το ΒήμαOnline.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου